Skip to main content

blog

Travel safe met Wave.

Travel safe: trainen op security awareness gaat ook door in de zomer.
Het out-of-office seizoen is begonnen! Is het bij jullie ook rustiger op kantoor? Dan is het voor de thuisblijvers wellicht een mooie aanleiding om extra aandacht te besteden aan de security awareness training in Wave. Cybercriminelen gaan namelijk niet op vakantie! Gaan je medewerkers wel op vakantie? Dan vind je in dit artikel een aantal handige tips zodat ook jouw medewerkers onderweg en op hun vakantiebestemming hun gegevens goed blijven beschermen.

Kopie paspoort
Je paspoort of ID-bewijs is een serieuze verzameling van zeer kwetsbare persoonsgegevens. Met name het burgerservicenummer (BSN), je pasfoto en handtekening en je geboortedatum zijn gevoelig voor identiteitsfraude. Auto huren of hotelovernachting boeken? Aan de balie wordt gemakkelijk een kopietje van je identiteitsbewijs gemaakt, maar verreweg de meeste dienstverleners hebben daar helemaal geen wettelijke toestemming voor. Stem daar dus nooit zomaar mee in.

Word je toch overgehaald tot het overleggen van een kopie, zorg dan dat je een aantal maatregelen neemt om het risico op identiteitsfraude te minimaliseren:
- zorg voor een eigen kopie of scan waarbij het BSN al is doorgestreept;
- zet het woord ‘copy’ én het doel op het printje, bijvoorbeeld ‘hotel Londen’;
- gebruik de KopieID-app voor een scan met afgeschermde gegevens;
- bewaar nooit een foto of kopie van je ID-bewijs op je laptop of telefoon, tenzij ook daar BSN, foto en handtekening al zijn afgeschermd.

Voor meer tips, check ons blog.