Skip to main content
E-Guide: Zo Hack Je Een Stad

Report

E-Guide: Zo Hack Je Een Stad

Hoe gemeente Den Haag haar organisatie klaarstoomt om samen met hackers haar digitale weerbaarheid te verhogen

Read report

Als (belangrijk) onderdeel van haar beleid ter bevordering van digitale weerbaarheid, organiseert gemeente Den Haag sinds 2017 samen met cybersecuritybedrijf Cybersprint jaarlijks een hack-evenement: Hâck The Hague. Een open en transparant evenement dat wordt gehouden in het Atrium van het gemeentehuis (of online zoals in 2021), waarbij hackers op een gecontroleerde manier worden uitgedaagd om de systemen van de gemeente en die van haar leveranciers te testen op hun digitale veiligheid. 

Het succes van dit evenement heeft ertoe geleid dat zowel de gemeente als Cybersprint steeds vaker vragen krijgen van andere gemeenten én het bedrijfsleven over hoe je zoiets organiseert. Hierdoor ontstond het idee om de opgedane ervaringen vast te leggen in een document om deze met een zo groot mogelijke groep van Chief Information Security Officers, ICT- en securitymanagers en beleidsmakers te delen. Niet alleen zodat zij zelf een hack-evenement kunnen organiseren, maar ook om te laten zien wat er nodig is om de kwetsbaarheden in websites en systemen te prioriteren, op te volgen en op te lossen. 

In deze e-guide wordt op hoofdlijnen beschreven wat er nodig is om uw organisatie voor te bereiden op het continu verbeteren van digitale veiligheid en hoe u hackers hierbij kunt betrekken. U leest het goed: ‘hoe u hackers in kunt zetten om uw digitale weerbaarheid te verhogen’. De term ‘hacker’ heeft voor velen een negatieve connotatie, niet onbegrijpelijk gezien alle berichtgeving rond digitale fraude en inbraken. Daarom is het belangrijk om duidelijk onderscheid te maken tussen eerlijke (ethische) hackers en hackers met criminele intenties (black hat hackers). Ethische hackers zijn maatschappelijk betrokken personen die met hun kennis, inzicht en ervaring een onmisbare schakel vormen in de keten die betrokken is bij het steeds beter beschermen van systemen en informatie. Wanneer in deze e-guide de term ‘hackers’ wordt gebruikt, dan gaat het over ethische hackers. 

Klik op de 'read more' knop om het gehele rapport te lezen.