Skip to main content

blog

Deze heren willen straatgeweld de wereld uit rammen met kunstmatige intelligentie

| Author: Tim Jansen

Startup Oddity.ai ontwerpt een techniek op basis van kunstmatige intelligentie die bijdraagt aan geweldsherkenning op camerabeelden.

Twee dagen nadat Nederland in een ‘intelligente lockdown’ is gegaan delen Nick Mulder (24), Gerwin van der Lugt (24) en Thomas Alflen (26) een flesje bubbels op het dak van het voormalige Pieter Baan Centrum in Utrecht. Hun startup Oddity.ai heeft een investering binnengehengeld van TIIN Capital, maar een closing dinner zat er door de coronabeperkingen niet in. Dat ze kantoor houden binnen de muren waar Mohammed B., Volkert van der G. en Michael P. hebben geresideerd is toeval, maar past bij hun business. 

Het ambitieuze trio kent elkaar uit de Utrechtse studiebanken. ‘Alle drie wilden we een bedrijf starten’, zegt mede-oprichter Thomas Alflen. Aanvankelijk gebruiken ze kunstmatige intelligentie om socialmedia-accounts van influencers als Monica Geuze te monitoren. ‘Een leuk speeltje, maar niemand zat er op te wachten’, aldus Alflen.

Daarop gingen ze op zoek naar een product market fit. Ze kwamen in contact met een politieagent, die hulp zocht bij het herkennen van geweldsincidenten. Dus doken ze met dienders de donkere observatieruimte in. ‘Daar zitten mensen onafgebroken acht schermen in de gaten te houden’, zegt Alflen. Dit stimuleert het drietal. Ze wilden een ‘onvermoeibare observant’ creëren.

Want to read the entire blog? Click on the "read more" button.