Skip to main content

blog

ChatGPT x Awareways: kansen & uitdagingen voor ons Data ‘N Analytics cluster

DNA of “Data ‘N Analytics” is onze groep gegevensanalisten. Zij verzamelen en verwerken de data van onze phishing-simulaties, trainingen en cultuurscans tot uitgebreide rapporten die gedragsverandering in informatiebeveiliging mogelijk maken. Daarbij zoeken ze doorlopend naar manieren om onze beveiligingsinterventies te verbeteren: door de cijfertjes te begrijpen. Hoe kan ChatGPT – of AI in het algemeen – die missie ondersteunen?


Mainstream populariteit
“ChatGPT is op dit moment erg populair”, beaamt Daniël Kok. “Dat komt in de eerste plaats omdat er het voor iedereen heel laagdrempelig is, wat meestal niet het geval is bij AI. Het feit dat het op taal gebaseerd is, maakt het nog toegankelijker. Het gebruik van het taalmodel kan ook ons helpen om sneller een oplossing te vinden dan te googelen en alle andere platforms één voor één te doorlopen, maar we kunnen de resultaten niet helemaal vertrouwen. Daarom is het – tot nu toe – niet in staat om ons werk op het gebied van programmeren goed te ondersteunen.”


“We doen het grootste deel van onze analyses van statistische informatie in R, een open-source programmeertaal. Als we ChatGPT gebruiken als een vraagbaak voor R, levert het functies van R die niet bestaan. Dat komt omdat het programma kennis verzameld over de ene taal (een programmeertaal), en die verwerkt in de taal waarvoor het is geprogrammeerd: Engels. Het probeert dan een uitkomst te voorspellen op basis van wat het heeft geleerd. Maar dat is niet hoe programmeren werkt.”