Skip to main content

blog

Welke cyberdreigingen staan ons te wachten?

Bijna dagelijks horen we over gegijzelde bedrijfssystemen of cyberaanvallen uit het buitenland. Traditionele criminaliteit neemt al jaren af, maar cybercrime neemt in alle vormen toe. Daarom is cybersecurity ook zo belangrijk. Welke digitale gevaren liggen er op de loer voor Nederland?

Werken, studeren, bankieren, daten en tv-kijken: alles kan tegenwoordig digitaal. Dat heeft veel voordelen, maar het brengt ook bedreigingen met zich mee. Van steeds slimmer wordende hackers tot nieuwe technieken die tegen ons gebruikt worden.

TNO werkt met verschillende partners aan de digitale frontlinie. Met concrete oplossingen voor nu én rekening houdend met wat komen gaat. Zoals hackers die de openbare orde kunnen verstoren of gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI).

Kunstmatige intelligentie in de aanval

Kunstmatige intelligentie wordt al volop toegepast in ons leven. Denk aan zelfdenkende computers, wasmachines of windmolens. Superhandig, maar het kent ook een keerzijde. Zo kunnen hackers bijvoorbeeld ook kunstmatige intelligentie gebruiken om cyberaanvallen te automatiseren en verfijnen.

Een geautomatiseerde aanval gaat zo snel, dat je niet meer alles met de hand kan doen om de schade te beperken. Er is daarom een groeiende behoefte om cybersecurity-operaties te automatiseren. Zo kun je snel en effectief door enorme datastromen zoeken, mogelijke afwijkingen constateren en waar mogelijk automatisch reageren.

Bij TNO bouwen ze samen met partners onder meer systemen die volautomatisch de verdediging inzetten, dreigingen actief onschadelijk maken en hackers buitensluiten. Op AI gebaseerde oplossingen zoals geautomatiseerd reageren, maar ook sterke detectietechnieken en meer inzicht in cybersecuritydreigingen maken het mogelijk om afwijkende gebeurtenissen sneller te detecteren. Bovendien kan zo sneller en effectiever gereageerd worden dan welke specialist ook.

Noura el Ouajdi-Krijgsman, Sr. Manager Innovatie ecosystemen cybersecurity bij TNO: “Door de toenemende digitalisering is het belangrijk dat we een duidelijk antwoord vinden op de groeiende digitale criminaliteit, anders ontstaat hierdoor een negatief effect op de Nederlandse economie en maatschappij.”

Klik op de 'read more' knop om de gehele blog te lezen. 

 

Bron: NU.nl