Skip to main content

blog

Wat Piraten Ons Leren Over Cybercrime

| Author: Liesbeth Sparks

Wat is de overeenkomst tussen een piraat en een cybercrimineel? Nee, dit is geen grap, maar een serieuze vraag. Om het antwoord op die vraag te vinden, ga ik 400 jaar terug in de tijd. Ik ontdek dat we veel kunnen leren van de ondernemers van toen die zich tegen piraten beschermden.  

Het is mei 1616, de zon schijnt op het water van het Kanaal. Het Zeeuwse handelsschip De Zwarte Hond dobbert op de golven. De schipper ziet in de verte een klein Engels handelsschip dat seint met vlaggen: het heeft dringend water nodig. De Zwarte Hond vaart dichterbij. De 2 schippers maken een praatje.

De Zeeuwse schipper gooit een touw naar zijn Engelse collega, om een teil of emmer aan vast te maken. En dan gebeurt het: plotseling springen 16 gewapende piraten tevoorschijn uit het Engelse ruim. Ze klimmen via het touw aan boord van De Zwarte Hond en overmeesteren het schip.

Cybercriminelen zijn net zeerovers

Een phishing truc! Dat dacht ik gelijk toen ik dit waargebeurde verhaal laatst las. Als historicus deed ik ooit onderzoek naar piraten, dus ik pak nog wel eens een piratenboek uit de kast. En ineens zag ik het: er zijn veel overeenkomsten tussen piraten en cybercriminelen. Ze gebruiken allebei misleiding. Ze trekken zich niks aan van grenzen. Ze vallen kwetsbare ondernemers aan omdat ze uit zijn op geld.

Want to read the entire blog? Click on the "read more" button.