Skip to main content

blog

Het Menselijke Immuunsysteem: Wapen in de Strijd Tegen Cyberaanvallen

| Author: TNO

Kunnen we cybersecurity verbeteren door te leren van de verdediging van het menselijk lichaam tegen aanvallen van virussen en bacteriën? Die vraag beantwoordden de betrokken partners uit het self-healing projectteam positief in het afgeronde Shared Research Programma (SRP) Cybersecurity.

De verdediging tegen cyberaanvallen staat bij grote organisaties zoals banken, energiebedrijven, telecombedrijven, overheidsinstellingen en vervoerders hoog op de agenda. Het probleem is dat ze de ratrace dreigen te verliezen. Steeds als de aanvaller iets nieuws bedenkt, moet het slachtoffer een verdedigingsmechanisme vinden. En zodra nieuwe bescherming is gevonden, komt de aanvaller met een manier om die te kraken.

“Die ratrace wilden we doorbreken”, kijkt Bart Gijsen van TNO terug. “Daarvoor lieten we ons inspireren door een mechanisme uit de natuur: de strijd van het menselijk lichaam tegen virussen en bacteriën. In het SRP Cybersecurity besloten we de parallellen te bestuderen tussen de verdedigingsmechanismen van het menselijk immuunsysteem en de ict-kant van cybersecurity.”

Want to read the entire blog? Click on the ''read more'' button.