Skip to main content

blog

Dit wil je van je IT-leverancier weten op het gebied van security

Binnen het mkb heerst nog altijd de indruk dat zij niet interessant zijn voor cybercriminelen. Niets is minder waar. Het aantal ransomware-aanvallen steeg afgelopen jaar met 715 procent. In 71 procent van de gevallen was een mkb-onderneming het slachtoffer. “Cybercrime is een miljardenindustrie geworden die vraagt om hoogwaardige maatregelen”, stelt Job Kuijpers, oprichter en CEO van Eye Security. “Traditionele maatregelen zoals firewalls en virusscanners volstaan niet meer.”

Als mkb’er wil je je niet druk hoeven maken over de digitale veiligheid van je organisatie. “Veel ondernemingen hebben geen IT-specialist in dienst, laat staan grote budgetten om aan IT en security te besteden”, schetst Kuijpers. “Toch kun je als mkb’er heel betaalbaar beschikken over het niveau van beveiliging die ook de grote corporates hebben.” Het geheim daarvoor is dat je voor je security moet aankloppen bij een specialist. “Veel IT-leveranciers bieden hun klanten security aan, maar cybercriminaliteit is inmiddels uitgegroeid tot een miljardenbusiness en jezelf tegen digitale aanvallen verdedigen vergt steeds meer expertise.”

Specialist in huis halen

En die expertise ontberen veel reguliere IT-partners; je kunt immers niet overal alles van weten. “Bij een bepaalde omzet is het heel normaal om te zorgen voor een bedrijfsjurist of een accountant. Dan zou het ook heel gewoon moeten zijn om een securityspecialist bij je organisatie te betrekken wanneer je bijvoorbeeld afhankelijk bent van continuïteit, met gevoelige data werkt of over veel klantendata beschikt.” Kuijpers ziet dat veel ondernemers vertrouwen op hun IT-leverancier als het aankomt op security. Toch zijn de traditionele maatregelen die IT-leveranciers veelal bieden, zoals firewalls en virusscanners, niet meer afdoende tegen de geavanceerde aanvallen die cybercriminelen tegenwoordig uitvoeren. “Zie je IT-leverancier als een aannemer die je huis bouwt”, zegt Kuijpers. “Wanneer je vervolgens goede sloten, beveiligingscamera’s en een alarmsysteem wilt hebben, laat je dat ook door een specialist aanleggen. Zo werkt het met IT-security ook.”

Klik op de ''read more'' knop om de gehele blog te lezen.