Skip to main content

blog

Terugblik: NCSC in actie bij gijzelsoftware aanval veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland

| Author: NCSC

Het komt zelden voor dat het NCSC vertelt over zijn betrokkenheid bij een specifiek incident. Bij hoge uitzondering en met toestemming van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) kunnen we ditmaal wel een kijkje geven in onze incident response.

De VNOG heeft het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) gevraagd onderzoek te doen naar de crisisaanpak van het incident. Dit onderzoek en daarbij behorende rapportage, en deze blog, geven geen inzicht in forensische informatie, mogelijke kwetsbaarheden of attributie. Het is bedoeld om van het incident te leren en andere organisaties te informeren over wat er destijds gebeurde en mogelijk in de toekomst kan gebeuren.

De Waakdienst

In de nacht van zaterdag 12 september 2020 wordt de waakdienst van het NCSC gebeld door de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG). Zij melden een incident en vragen om hulp. De waakdienstmedewerker beoordeelt de situatie en schakelt direct met de coördinator en technisch specialist van dienst. In gezamenlijk overleg wordt de strategie bepaald.

Want to read the entire blog? Click on the "read more" button.