Skip to main content

blog

Een nieuwe regering en de regulering van algoritmen

| Author: Ka Wing Falkena

Overheidsorganisaties hebben een eigen rol te vervullen in de voorlichting over het belang van algoritmen. Zo zijn algoritmen tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven en worden ze steeds belangrijker in de digitale transformatie van de samenleving. Van de Toeslagenaffaire tot racistische chatbots: regelmatig verschijnen in het nieuws berichten van hoe het fout kan gaan met algoritmen en artificiële intelligentie (AI). Wat betekent dit voor het beeld van de politiek op algoritmen? En met welke regels kunnen we bij een nieuw te vormen regering rekening houden?

Het gebruik van algoritmen neemt toe door de steeds vergaande digitalisering en zal met de jaren blijven groeien. Algoritmen worden steeds complexer en zelflerend. Een uitvoerder staat daardoor steeds verder op afstand van de besluiten die het systeem neemt. Ook de Algemene Rekenkamer stelde in januari van dit jaar in haar rapport ‘Aandacht voor algoritmes’ dat het belangrijk is om meer eisen te stellen en grip te krijgen op de kwaliteit van algoritmen.

De stelling die de Algemene Rekenkamer neemt is niet uniek: er is namelijk een toenemende bewustwording bij overheidsorganisaties over het creëren van aandacht aan algoritmen. Maar wat betekent dit voor de praktijk?  Zal de komende regering zich richten op een actievere regulatie van algoritmen? En zo ja, welke eisen gelden hier dan voor?

Want to read the entire blog? Click on the "read more" button.